11 Belangrijke aanpassingen voor eerste gebruik

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer je net begint met je WordPress is het aan te raden om een aantal instellingen en wijzigingen door te voeren voordat je gaat beginnen met het schrijven van teksten op je nieuwe website.

We zien vaak dat mensen direct beginnen met schrijven van hun content en er daardoor niet meer aan toe komen om de instellingen van hun website goed te benutten. Er zijn namelijk een aantal dingen die handig zijn om direct toe te voegen of aan te passen.

Sitetitel, ondertitel en tijdzone

Mocht je na de installatie van WordPress dit nog niet doorgevoerd hebben is dit 1 van de eerste dingen die je wilt doen. Als site titel kan je je domeinnaam gebruiken, of de naam van je vereniging of bedrijf. Deze instellingen kan je vinden onder “Instellingen -> Algemeen”.

Voorbeeld van algemene instellingen binnen WordPress

De bovenstaande afbeelding geeft een mooi voorbeeld weer van wat we gebruiken voor WP Startpagina. Kies dus iets wat je website snel samen vat.

SEO Plugin

SEO (Search Engine Optimalisation) of in het Nederlands “zoekmachine optimalisatie” is van belang om er voor te zorgen dat je website goed binnen Google kan worden gevonden.

Als je website nog maar net online is, is het verstandig om hier direct een plug-in voor te installeren. Er zijn er vele te vinden in de repository van WordPress, maar wij adviseren een ieder altijd om de Yoast SEO plugin te gebruiken. Deze plug-in bied een aantal handige tools om het schrijven van SEO waardige teksten een stuk eenvoudiger te maken.

Stel Google Analytics in

Google Analytics is een mooie tool om informatie bij te houden over de bezoekers die er op je website komen. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoe veel er per periode op je website komen, maar ook op welke pagina’s of hoe lang.

Het koppelen van je website is helemaal niet moeilijk. Ook hier is een hele mooie plug-in voor beschikbaar. Deze is gemaakt door Monsterinsights en kan je vinden onder de naam Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights.

Bescherm je website tegen spam

Omdat WordPress een bekend CMS is, is het helaas ook heel erg populair onder spammers en hackers. Spam op je website kan de score van jouw website binnen Google aantasten en moet dus niet genegeerd worden. Om spam voor een heel groot deel te voorkomen kan je gebruik maken van een plug-in als Akismet. Deze zorgt er voor dat reacties die op jouw website worden geplaatst, gefilterd worden. Akismet kan zelf spam herkennen en blokkeren. Akismet wordt standaard meegeleverd met je WordPress installatie. Je dient alleen aan te melden voor een API key en de plug-in te activeren binnen je website.

Bescherm je website tegen hackers

In tegenstelling tot het beschermen tegen spam is het beschermen tegen hackers soms iets lastiger. Er zijn veel dingen waar een hacker misbruik van kan maken, zoals bijvoorbeeld:

  • Een lek binnen de hosting misbruiken
  • Inloggen door middel van bruteforce
  • Inloggen door middel van een dictionary attak
  • Een lek door een niet bijgewerkte plugin of thema
  • Een lek door het niet bijwerken van WordPress

En zo zouden we nog wel een tijdje door kunnen schrijven! Het is dus van belang om je goed af te schermen tegen dit soort misbruik. Op dit moment kan je jezelf ten rade gaan of de wachtwoorden en gebruikersnamen binnen jouw website sterk genoeg zijn. Voer updates regelmatig uit.

Hummingbird

Ondanks dat het beveiligen van een WordPress best technisch kan worden, zijn er plug-ins die heel veel zorgen van je weg kunnen nemen. Een voorbeeld daarvan is Hummingbird. Deze plug-in maakt onderdeel uit van het WPMUdev abonnement en is in staat om te beschermen op verschillende manieren.

Verwijder onnodige themes en plugins

Zeker wanneer je nog niet zo ervaren bent met WordPress zal je overal plugins voor installeren. Bijvoorbeeld om te kijken wat ze doen, maar soms ook om nutteloze functies toe te voegen aan je website.

Het is belangrijk om eens in de zo veel tijd kritisch te kijken naar de plug-ins die je op jouw website gebruikt. Welke heb je nu echt nodig? Hoe minder plug-ins er op jouw website aanwezig zijn, hoe sneller deze is. Vaak zijn er goede alternatieven te vinden voor het gebruik van een plug-in.

Wanneer plug-ins niet meer gebruikt worden, worden ze vaak ingesteld als inactief, maar blijven ze nog wel bestaan. Gooi deze plug-ins weg. Vooral om het overzicht te behouden, maar ook om de vrije opslagruimte op je website te vergroten. Ditzelfde geld ook voor thema’s.

Je hebt op een gegeven moment waarschijnlijk een keuze gemaakt om een ander thema te gebruiken dan een van de standaard themes die WordPress mee levert. De thema’s die je niet meer gebruikt, kan je vervolgens beter verwijderen.

Verwijder de standaard inhoud

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd zullen er een aantal standaard dingen worden toegevoegd. Zo vind je het “Hallo Wereld” bericht met bijbehorende reactie en “Voorbeeld pagina” pagina.

Stel een standaard categorie in

Het is verplicht om ten minste één categorie te hebben voor je berichten. Standaard heet deze “geen categorie”. Niet de mooiste naam die je je voor kunt stellen. Het advies is dan ook om deze naar iets beters aan te passen. “Overige” of “Ander nieuws” klinkt bijvoorbeeld al een stuk interessanter voor je bezoekers.

Een overzicht van categorieën binnen WordPress

Stel de voor- en berichtenpagina in

Standaard laat WordPress je laatste berichten zien op de homepage. In veel gevallen wil je deze verplaatsen naar een andere pagina, die vaak Blog of Nieuws heet. Zo heb je je homepage beschikbaar voor andere informatie.

Een homepage en een berichtenpagina instellen binnen WordPress

Via Instellingen, Lezen, kan je deze instellingen aanpassen. Let op wanneer je een nieuwe homepage kiest dat je ook een pagina voor je berichtenpagina kiest. De inhoud van de gekozen pagina wordt vervolgens overschreven met een overzicht van jouw laatste berichten.

Maak een menu voor je website aan

Zonder een menu op je website kunnen je bezoekers niet over jouw website navigeren. Sommige thema’s zijn zo ingesteld dat ze standaard al alle pagina’s die jij binnen je website laat zien, maar in sommige gevallen moet je zelf eerst even een menu aanmaken.

Basis menu in WordPress

De instellingen voor een menu kan je vinden onder Weergave, Menu’s. Vergeet bij het instellen van je menu niet de locatie waar je hem wilt weergeven aan te vinken.

Wijzigen van de standaard permalinks

Wanneer je WordPress net hebt geïnstalleerd staan de permalinks nog ingesteld op basis van jaar, maand en naam. Om betere veel gebruikte structuur voor je permalinks is de optie Berichtnaam.

Permalinks aanpassen binnen WordPress

Zoals je in de bovenstaande afbeelding kan zien worden je permalinks op deze manier veel korter en zijn ze veel beter leesbaar voor je bezoekers. Houd er overigens wel rekening mee dat het af te raden is om permalinks aan te passen wanneer je website al een tijdje live is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *