Gutenberg

Gutenberg is de nieuwe editor voor WordPress. Het zorgt er voor dat je op een visuele manier de teksten op je website kan plaatsen, in tegenstelling tot de klassieke editor die jaren gebruikt werd.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is vernoemd naar de Duitse drukker Johannes Gutenberg. Hij wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Sinds WordPress 5.0 is Gutenberg standaard aanwezig binnen het pakket. Deze nieuwe methode van het schrijven van teksten moet er voor zorgen dat pagina’s en berichten in WordPress de strijd aan kunnen gaan met website bouwers zoals bijvoorbeeld Wix.

Visuele weergave van een bericht bewerken met Gutenberg

Vergeleken met de oude tekstverwerker binnen WordPress heb je ook veel meer ruimte op je scherm om teksten te kunnen schrijven. Er zijn minder balken in beeld die je kunnen afleiden en beperken op het schrijven van goede regels tekst. Dit zal de productiviteit moeten verbeteren.

Gutenberg Blocks

Een unieke toevoeging van Gutenberg is het werken met de zogenoemde Blocks (blokken in het Nederlands). Elke pagina is opgebouwd met een veelvoud van Block elementen. Zo wordt zelfs een paragraaf gezien als een Block.

Elk Block kent zijn eigen instellingen en aanpassingen. In het geval een paragraaf zie je in de bovenstaande afbeelding dat de instellingen grofweg is opgedeeld in 2 delen. De eerste instellingen vind je in het balkje er boven. Hier kan je voornamelijk de uitlijning mee bepalen. Is een tekst links, rechts of gecentreerd uitgelijnd. Er zijn ook blokken waar je kunt aangeven of ze breder zijn dan normaal, of zelfs schermvullend (volledige breedte). Deze instellingen kunnen dus anders zijn per Block.

De andere instellingen bevinden zich aan de rechterkant van het scherm. Deze instellingen zijn uitgebreider en specifieker voor het Block. Voor een Paragraaf Block kan je bijvoorbeeld de lettertype grootte opgeven. Ook kan je instellen of de eerste letter een grote letter moet zijn, zoals deze alinea laat zien.

Gutenberg Block instellingen

Sommige Blocks hebben extra secties aan de rechterkant. Deze zie je in de bovenstaande afbeelding gearceerd. Hier kun je bijvoorbeeld andere kleuren selecteren of een extra CSS klasse toevoegen, wanneer je eigen styling wilt toevoegen op een element. Zo heb je de volledige vrijheid in hoe een bepaald gedeelte van jouw website er uit ziet.

Standaard blocks

WordPress heeft bij Gutenberg al een mooi aantal standaard blokken meegeleverd. Hier kan je zeer diverse pagina’s mee opbouwen die in met de vorige editor, TinyMCE, niet mogelijk waren.

Het toevoegen van een Block is heel eenvoudig. Door in je pagina of bericht op het + icoon te klikken verschijnt een overzicht met de voor jou beschikbare blokken.

Zo kan je een kop toevoegen, een citaat, galerij, omslagafbeelding of een opsommingslijst. Er zijn ook meer geavanceerde Blocks beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om kolommen te maken.

Extra Blocks gebruiken

Een mooi voordeel van Gutenberg is dat het ontwikkelaars mogelijk maakt om extra Blocks toe te voegen. Zo zijn er plug-ins en thema’s die extra blokken beschikbaar hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Marketheme. Dit thema maakt gebruik van 20+ op maat gemaakte blokken om nog meer unieke elementen aan je website toe te voegen.

Voordelen van Gutenberg

Er zijn veel voordelen te bedenken met de komst van Gutenberg. Het is dan ook interessant om voor jezelf na te gaan hoe jou dit kan helpen met jouw website. Toch wil ik ook graag een aantal voordelen met je delen.

Optimale code

De code die Gutenberg maakt is goede HTML. In tegenstelling tot andere pagebuilders is dit voor developers een traan in het oog. Voor jou en je bezoekers zegt het misschien niet zo veel, maar hoe meer code er aan de achterkant van je website geladen moet worden hoe langzamer je website is. Een nette en schone HTML pagina is dus een groot voordeel.

Visueel aantrekkelijk

Waar de editor eerder niet erg mooi en gebruiksvriendelijk was, krijgt het nu steeds meer eigenschappen die moderne tekstverwerkers als bijvoorbeeld Word ook hebben. Om maar te zwijgen aan hoe teksten er nu aan de voorkant van je website uit kunnen zien.

Dynamisch en schaalbaar

Doordat er mogelijkheden zijn voor ontwikkelaars om extra blokken toe te voegen is er continue wat nieuws aan je website toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een “Google Maps” of “Foto gallerij” block?

Nadelen van Gutenberg

Buiten alle voordelen die Gutenberg met zich mee brengt zijn er ook nadelen te bedenken. Graag deel ik deze ook met je, zodat je een goede afweging kan maken of het voor jou een goede oplossing is.

Het is even wennen

Waar het misschien logisch klinkt, is dit voor Gutenberg een groot punt geweest. De eerste versies die van Gutenberg verschenen (toen alleen nog als plug-in) werden niet goed ontvangen. Mensen waren bang dat dit WordPress niet op een goede manier ging verbeteren wanneer dit een vast onderdeel zou worden.

Je zal dus zeker even wat tijd moeten steken in het onder de knie krijgen van de editor, omdat het anders werkt dan je voorheen wellicht gewend was.

Het overzetten van je oude teksten

Omdat de eerdere teksten plat zijn opgebouwd zal je wat tijd moeten steken in het omzetten van jouw teksten naar Gutenberg. Heb je bijvoorbeeld veel shortcodes in je teksten staan, dan kan dit er mogelijk anders uit gaan zien. Het is nog wel mogelijk om shortcodes toe te voegen middels het “shortcode block”, maar deze wordt dan in een eigen Block weergegeven aan de voorkant van je website. Houd er dus rekening mee dat dit je wat tijd kan gaan kosten.

Gutenberg uitschakelen

Kan je nog niet wennen aan Gutenberg en blijf je liever gebruik maken van de klassieke editor, dan kan dat. De plug-in Classic Editor, maakt het mogelijk om de oude editor weer actief te maken. Een andere optie is de Disable Gutenberg plug-in. Met deze plug-in kan je op basis van een aantal instellingen Gutenberg ook uitschakelen voor jouw website.

Conclusie

Ik kan uit ervaring spreken dat mijn in het begin sceptische mening betreft Gutenberg, na beperkt gebruik, toch is omgebogen naar een positieve reactie. Het kost even wat tijd om er slim mee te kunnen werken, maar als je het eenmaal door hebt geloof ik dat je er sneller mee kan werken dan de vorige editor.

Ondanks het eenvoudig is om Gutenberg uit te schakelen zou ik je toch adviseren om het een kans te geven en er aan te wennen. Het is een functionaliteit die de nieuwe standaard is. Om zo goed mogelijk bij te blijven met de ontwikkelingen van WordPress is het aan te raden om hier mee te leren werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *