Wat is WordPress?

Een uitleg over het meest gebruikte CMS van de wereld

Je zal de naam vast wel eens voorbij hebben horen komen, WordPress. Misschien weet je ook al wel dat het gebruikt wordt voor websites, maar wat is het nou eigenlijk precies?

Blog

In het begin is WordPress ontworpen als een CMS om zelf eenvoudig blogs mee te kunnen maken. Dit had als groot voordeel dat je zelf weinig verstand van code/programmeren hoefde te hebben, maar toch zelf in staat bent om een website op te kunnen bouwen. In de loop van de jaren is dit zeker veranderd en is WordPress een zeer compleet CMS geworden waarin zelfs specifieke maatwerk oplossingen mogelijk zijn.

Open Source

Ondanks dat WordPress in 2003 is begonnen door Matt Mullenweg en Mike Little zijn zij niet de enige die aan de code van WordPress werken.

Omdat WordPress open source is, zijn ontwikkelaars in staat om de functionaliteit, maar ook het uiterlijk van WordPress uit te breiden. Op deze manier zijn de mogelijkheden van dit systeem vrijwel eindeloos. Zo kan je mee helpen aan WordPress zelf, maar je mag jouw WordPress website ook aanpassen en uitbreiden met jouw specifieke wensen.

WordPress is enorm populair onder ontwikkelaars. Over de hele wereld helpen zij mee om de code van WordPress te verbeteren, waardoor het gebruik er van veilig blijft. Als er een kwetsbaarheid gevonden wordt komt er vrij snel een update beschikbaar die jij op je website door kunt voeren.

Het blijft overigens niet alleen maar bij het verbeteren van de code van WordPress zelf. Ontwikkelaars zijn ook continue bezig om nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen voor WordPress. Deze zijn voor je website beschikbaar onder de noemer plug-ins.

Plug-ins

Uitbreidingen op je WordPress website die betrekking hebben tot extra functionaliteiten kan je toevoegen door gebruik te maken van plug-ins. Plug-ins zijn stukken code die gebruik maken van WordPress als basis en zijn gratis, maar ook betaald beschikbaar.

Deze zogenoemde plug-ins kan je vanuit je eigen website zoeken en installeren, maar je kunt ook een overzicht bekijken op de website van WordPress zelf. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 55.000 (vijfenvijftigduizend) plug-ins beschikbaar. Je kunt je voorstellen dat met zoveel mogelijkheden er altijd wel iets tussen zit dat voor jou ook net dat beetje extra bied!

Themes

Themes, ook wel thema’s genoemd in het Nederlands kan je zien als een soort plug-in, maar dan gericht op de visuele weergave van je website. Een ander theme veranderd dus het uiterlijk van je website.

Elk jaar ontwikkeld WordPress zelf ook een thema, dat gratis bij je WordPress website geleverd zit. De meeste gebruikers zullen toch op zoek gaan naar een thema dat aan sluit bij datgene waar de website over gaat.

Als je echt een unieke ervaring wilt voor jouw website kan je gebruik maken van een thema waarmee je middels een zogenoemde pagebuilder zelf de pagina’s voor jouw website in elkaar kunt zetten.

Wanneer je nog een stapje verder wilt gaan kan je jouw website ook door een bureau op maat laten maken. Wat themes betreft zijn er binnen WordPress dus heel erg veel mogelijkheden!

Wie gebruikt WordPress

Je hebt misschien wel eens gehoord dat WordPress alleen maar voor basiswebsites en hobbyblogjes gebruikt kan worden. Waar dit in het verleden misschien nog een kern van waarheid bevatte, is er nu een boel veranderd. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwswebsite van Microsoft, BBC America, maar bijvoorbeeld ook het Nederlandse AutoBlog.nl. Toch niet alleen maar bedoelt voor kleine blogs over je eigen hond en kat.

WordPress.org of WordPress.com?

Als je wilt gaan beginnen met WordPress zal je zien dat er 2 verschillende soorten aanwezig zijn. Zo heb je aan de ene kant WordPress.org, maar is er ook een WordPress.com. Dit kan in het begin zeer verwarrend en zijn en kan er ook voor zorgen dat je in het begin misschien een verkeerde keuze maakt.

WordPress.org wordt veelal als de self-hosted oplossing gezien. Dit betekend in het kort dat je zelf verantwoordelijk bent voor de locatie waar jij WordPress op gaat installeren. In de meeste gevallen zal dit op een webhosting zijn. Het grote voordeel is dat de website echt van jou is en dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

WordPress.com is betaalde dienst waarbij jij elke maand betaald voor het gebruik van jouw WordPress website. Het gemak van deze oplossing is er zeker, maar je levert een deel in op de flexibiliteit die je hebt bij een self-hosted oplossing.

In de meeste gevallen is het te adviseren om WordPress zelf te installeren op een eigen webhosting pakket, waarbij je dus kiest voor de optie van WordPress.org

De tips en trucks, informatie en andere WordPress gerelateerde zaken die je op deze website zult tegen komen zullen ook voornamelijk betrekking hebben tot de WordPress.org variant.

CMS

WordPress is een CMS (content management system) wat als grootste voordeel heeft dat je geen technische kennis nodig hebt van programmeertalen, maar toch in staat bent om zelf een website op te bouwen. Een CMS zorgt er kort gezegd eigenlijk voor dat jij zonder technische kennis eenvoudig content kan toevoegen binnen jouw website. Met WordPress kan je bijvoorbeeld:

  • Nieuwsberichten toevoegen aan je website
  • Afbeeldingen, video’s en geluidsfragmenten delen
  • Contactformulieren toevoegen zodat mensen met jou in contact kunnen komen
  • Vooraf gemaakte berichten of pagina’s op een later moment publiceren
  • Gebruikers met speciale rollen aan jouw website toevoegen, zoals bijvoorbeeld auteurs
  • Lezers de mogelijkheid om te reageren op jouw geschreven berichten en pagina’s
  • Nog veel meer

Wat kan ik met WordPress?

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk waar je WordPress überhaupt voor kan gaan gebruiken. Zoals al eerder aangegeven op deze pagina zijn de mogelijkheden eindeloos, dus is er voor elke situatie wel een geschikt thema en/of combinatie van plug-ins te vinden. Om een aantal voorbeelden van type websites te noemen:

  • Persoonlijke blog over bijvoorbeeld een hobby of vakantie
  • Website voor een digitaal CV
  • Een webshop voor verkoop van producten
  • Producten van anderen promoten middels een eigen website (affiliate marketing)

Waarom jij WordPress ook zou moeten gebruiken?

In 2018 maakte meer dan 27% van de websites gebruik van WordPress als achterliggende systeem voor hun website. Niet dat dit betekend dat jij het dan ook maar gelijk moet kiezen, maar dit zijn wel zeer indrukwekkende nummers. Wanneer je een dag over het web aan het surfen bent kan je er dus gemakshalve van uit gaan dat een kwart van de websites die je bezoekt, gemaakt zijn binnen WordPress.

Wanneer je dit artikel volledig gelezen hebt kunnen we de volgende voordelen opsommen:

  • WordPress is gratis

  • De code van WordPress is open source

  • Het is uitbreidbaar op gebied van functionaliteit en uiterlijk

  • Het is eenvoudig om te installeren

  • WordPress is flexibel in te zetten

  • Het is eenvoudig om oplossingenn op je WordPress problemen te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *