In het admin gedeelte van WordPress, ook wel de backend genoemd, kan je jouw pagina’s en berichten beheren. Dit is ook de plek waar je alle instellingen van jouw WordPress website kan vinden. Het is je eigen beveiligde beheeromgeving.
Inhoudsopgave
Wat is wp-admin?
De admin-omgeving van WordPress kent meerdere namen. Zo wordt wp-admin, backend of beheergedeelte ook gebruikt. In deze omgeving kunnen beheerders inloggen om instellingen van de website te beheren, maar ook om teksten toe te voegen.
Zoals je ziet kent het beheer vele instellingen welke in het menu aan de linkerkant staan opgesomd. Sommige instellingen en menu items zijn standaard vanuit WordPress aanwezig. Het is ook mogelijk dat extra menu items en instellingen toegevoegd worden door geïnstalleerde plug-ins of thema’s.
Inloggen in het WordPress admin gedeelte
Als je als beheerder iets wilt aanpassen dien je eerst in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Dit kan je doen door de loginpagina van jouw website op te vragen. Standaard bied WordPress 3 mogelijkheden om de login pagina op te roepen. Zo kan je gebruik maken van:
- jewebsitenaam.nl/wp-admin
- jewebsitenaam.nl/wp-login.php
- jewebsitenaam.nl/admin
Het kan voorkomen dat je met een WordPress website toch op een andere pagina dan één van deze drie pagina’s moet inloggen. Er zijn namelijk plug-ins die er voor zorgen dat de inlogpagina op een andere plek wordt neergezet. Dit wordt voornamelijk gedaan om het voor hackers moeilijker te maken om de website proberen te hacken.
Hoe gebruik je het admin gedeelte van WordPress?
Wanneer je succesvol ingelogd bent kom je in het dashboard van WordPress uit. Dit is een snel overzicht waarin je informatie krijgt over het aantal berichten, pagina’s en reacties dat je op je website hebt. Hier kan je ook nieuws volgen dat direct betrekking heeft tot WordPress zelf, zoals bijvoorbeeld evenementen die jou in de buurt plaats vinden.
Via het dashboard kan je ook snel beginnen met het aanpassen van instellingen of het schrijven van berichten en pagina’s. Ondanks dat het dashboard een boel handige links bied, zal je de meeste tijd binnen het admin gedeelte doorbrengen op andere pagina’s.
Deze pagina’s kan je benaderen door de links aan te klikken die opgesomd staan in het menu aan de linker kant. Zo zie je bijvoorbeeld menu items voor Instellingen, Plugins of Updates.
Berichten
Onder het kopje Berichten vind je alle berichten die zijn aangemaakt binnen je WordPress website. Afhankelijk van de instellingen zijn deze ook al zichtbaar op je website. In dit gedeelte kan je ook categorieën en tags aanmaken en beheren.
Media
In het menu vind je ook een link voor Media. Hier kan je alle afbeeldingen, video’s, PDF’s en mogelijk ook andere bestanden beheren of toevoegen. Het uploaden van media kan ook terwijl je in een pagina of bericht aan het werken bent. Ook deze media wordt na opslaan zichtbaar in dit overzicht.
Het geeft je ook een overzicht van waar bepaalde media gebruikt wordt (in welk bericht of pagina). Er zijn zelfs mogelijkheden om een afbeelding bij te snijden, te roteren, titels aan te passen etc.
Pagina’s
WordPress kent buiten berichten nog een ander berichttype, namelijk pagina’s. Ondanks dat dit heel erg lijkt op een bericht, alleen werken ze net iets anders. In tegenstelling tot berichten kunnen pagina’s geen categorieën of tags hebben. Pagina’s kunnen echter wel onderliggende pagina’s bevatten.
Ook pagina’s kan je direct bewerken of aanmaken. Aan de hand van de titel kan je eenvoudig zien welke pagina je kan bekijken of bewerken.
Reacties
Binnen WordPress is het mogelijk om je bezoekers de gelegenheid te geven om te reageren op jouw berichten. Afhankelijk van de instellingen is dit in sommige gevallen ook mogelijk onder pagina’s.
In een oogopslag kan je zien waar een reactie geplaatst is. Indien nodig kan je ze ook bewerken, verwijderen of zelfs markeren als spam wanneer de reactie ongepast lijkt. WordPress zal in de toekomst rekening houden met reacties van dezelfde bezoeker.
Als een bezoeker een reactie, vraag of opmerking heeft geplaatst is het ook mogelijk om daar op te reageren. Op deze manier heb je een interactie met jouw bezoekers.
Weergave
In het menu vind je ook een verwijzing genaamd weergave. In dit menu vind je alles dat te maken heeft met het uiterlijk van je website. Wanneer je op dit menu item klikt zal je naar het een overzicht met geïnstalleerde thema’s binnen jouw website worden gebracht.
Je kan er hier voor kiezen om een ander thema als actief in te stellen, maar je kunt ze ook updaten naar de laatste versie. Vanuit hier is het ook mogelijk om nieuwe thema’s toe te voegen aan je website.
Customizer
In het menu zie je dat er onder weergave ook een aantal onderliggende menu items aanwezig zijn. Één daar van is de customizer. Afhankelijk van je thema instellingen kan je met de customizer een aantal visuele instellingen voor jouw website bewerken.
Widgets
Widgets zijn kleine blokjes met inhoud die je op verschillende plekken binnen je website neer kunt zetten. Zo kan je standaard bijvoorbeeld kiezen om een “meest recente reacties” widget toe te voegen aan je website. De locaties waar je een widget aan toe kunt voegen zijn afhankelijk van de mogelijkheden in je thema. Niet elk thema ondersteund widgets.
Menu’s
Om je gebruikers navigatiemogelijkheden op jouw website aan te bieden is het wenselijk om een menu op je website te hebben. Hier kan je pagina’s en berichten aan toevoegen in de volgorde die voor jou werkt. Afhankelijk van de instellingen van jouw thema worden deze vervolgens aan de voorkant van je website getoond.
Thema editor
Op deze pagina kan je aanpassingen doen in de code van je thema. Het is echter in bijna alle gevallen af te raden om hier aan te zitten. Buiten het feit dat je verstand moet hebben van onder anderen HTML, CSS, PHP en Javascript hoor je wijzigingen nooit door te voeren op een live website.
Plugins
Op de pagina plug-ins vind je een overzicht van de plug-ins die er op jouw website actief zijn. Het heeft veel visuele overeenkomsten met het overzicht van thema’s, wat we in het hoofdstuk Weergave hierboven omschreven hebben.
Ook hier kan je er voor kiezen om nieuwe plug-ins toe te voegen of om ze bij te werken naar de laatste versie. Het overzicht met plug-ins kan voor elke website anders zijn. Het is maar net welke functionaliteit jij voor jouw website wilt gebruiken. Sommige plug-ins zorgen er voor dat je extra menu-items aan de linkerkant van je menu er bij krijgt. Deze bevatten dan extra instellingen die je vanaf daar kunt beheren.
Gebruikers
Wanneer je website groter begint te worden is het denkbaar dat je meerdere administratoren en schrijvers aan je website wilt toevoegen. Op deze manier kan je samen aan dezelfde website werken.
In een oogopslag kan je hier zien welke gebruikers er toegang hebben tot je website. Je kan hier ook zien welke rollen ze hebben, zodat je kunt zien welke rechten deze gebruikers precies hebben. Uiteraard kan je deze ook bewerken.
Ook het gebruikersmenu heeft een onderliggend menu, namelijk “Je profiel”. Deze is voor elke gebruiker toegankelijk en kan gebruikt worden om bepaalde informatie toe te voegen of te bewerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van het wachtwoord, email of naam die op de website weergegeven wordt.
Gereedschap
Afhankelijk van de instellingen en actieve plugins binnen je website kan je onder het kopje gereedschap een aantal dingen regelen die niet binnen een andere categorie passen. Zo kan je bijvoorbeeld data importeren of exporteren. In het kort betekend dit dat je berichten en/of pagina’s kan toevoegen aan je WordPress website.
In het kader van de AVG is het ook mogelijk om persoonlijke gegevens van een gebruiker te exporteren of zelfs te verwijderen, wanneer daar de vraag naar is.
Instellingen
Onder het menu item instellingen kan je de globale instellingen voor jouw website beheren. Denk hierbij aan je sitenaam, taal, tijd, maar ook wat meer specifiekere instellingen die je hier kunt aanpassen.
Ook de pagina instellingen kan vanwege actieve thema’s extra onderliggende menu items bevatten. Hier kan je instellingen beheren die betrekking hebben tot algemene instellingen voor jouw website.
Algemene instellingen
Binnen dit submenu kan je voornamelijk algemene instellingen aanpassen die betrekking hebben tot datum en tijd. Ook kan je hier de naam van je website en de subtitel aanpassen.
Schrijven
Een ander submenu heet schrijven. Binnen deze pagina kan je alle instellingen beheren die te maken hebben met het schrijven van berichten en pagina’s op jouw website.
Lezen
Binnen deze pagina kan je instellen wat je op de homepage van jouw website wilt tonen. Zo kan je er voor kiezen om de laatste berichten te tonen, maar je kunt ook een vaste pagina instellen. Wat je hier kiest hangt puur af van je eigen wensen. Wanneer je er voor kiest om een statische pagina te selecteren, moet je ook een pagina kiezen die WordPress gebruikt om berichten op te tonen.
Je kunt in dit overzicht er ook voor kiezen hoeveel berichten er in een overzicht getoond kunnen worden. Standaard zijn dit 10 berichten per pagina.
Een ander belangrijk punt is het blokkeren van zoekmachines. Door deze optie aan te vinken laat je zoekmachines weten dat deze website niet geïndexeerd mag worden. Dit houd in dat je website niet op Google en/of andere grote zoekmachine websites verschijnt. Dit kan handig zijn als een website privé moet blijven.
Discussie
Zoals de titel al doet vermoeden kan je hier alle instellingen aanpassen die betrekking hebben tot reacties binnen jouw website. Mogen gasten bijvoorbeeld reageren, of is het alleen maar mogelijk als iemand voor iemand met een account.
Media
Op deze pagina kan je de instellingen beheren die te maken hebben met de media op jouw website. Zo kan je voor verschillende afbeelding formaten aangeven wat de maximale verhoudingen zijn. In de meeste gevallen hoef je hier niet zo veel in aan te passen en spelen thema’s hier slim op in.
Permalinks
De instellingen voor permalinks gaan in op hoe de URL structuur van jouw website er uit ziet. Het is niet aan te raden om deze instellingen te wijzigen als je website al een tijdje online is. Deze instellingen hebben namelijk invloed op hoe Google jouw pagina’s kan vinden. Wanneer je deze instellingen veranderd is het mogelijk dat de URLs die voorheen werkten, niet meer bereikbaar zijn.
Privacy
Het is mogelijk om een privacybeleidspagina te selecteren. Deze gebruikt WordPress dan om jouw bezoekers te informeren over het beleid dat je hanteert voor jouw website.
Voor wie is de admin omgeving bedoelt?
Zoals je al eerder kon lezen kan een gebruiker op je website verschillende rollen hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een abonnee, schrijver, auteur of een beheerder. Elke rol kent zijn eigen eigenschappen en rechten.
Wanneer iemand inlogt binnen jouw beheer omgeving wordt het menu aangepast naar de rechten die iemand heeft. Zo mag een abonnee standaard geen berichten of pagina’s aanpassen. Het beheren van instellingen is ook niet toegestaan. Een abonnee mag alleen het dashboard bekijken en zijn profiel bewerken.
De admin bar
Een handigheidje binnen WordPress is de admin bar. Wanneer je ingelogd bent op jouw website kan je deze slim gebruiken om snel dingen te beheren of aan te maken op jouw website.
Je ziet in een oogopslag snel of er updates zijn die je dient uit te voeren, maar je kunt vanaf hier ook de huidige pagina bewerken. Erg makkelijk wanneer je veel pagina’s op je website hebt. Zo kan je aan de voorkant van je website navigeren naar het betreffende artikel dat je wilt bewerken.
Vanuit deze balk kan je ook eenvoudig wisselen tussen de backend en de frontend van je website. Je hebt alle instellingen, pagina’s, berichten en media dus zo binnen handbereik.