Ondanks dat er tegenwoordig makkelijkere manieren bestaan om WordPress te installeren, kan het voorkomen dat je ondanks alles toch gebruik moet maken van de handmatige methode.
Inhoudsopgave
In dit artikel zullen we de stappen doornemen die je moet doorlopen om een WordPress installatie handmatig op jouw hosting te zetten. Dit is niet de aanbevolen manier om WordPress te installeren, we adviseren de meeste gebruikers om WordPress automatisch te installeren. Deze methode kan handig zijn wanneer je bepaalde gegevens mist, of je een aantal bestanden moet overschrijven. Dit kan voorkomen als een update van WordPress mislukt is bijvoorbeeld.
Het aanmaken van een database
Om WordPress zijn gegevens op te laten slaan heb je een database nodig. Hier worden alle instellingen, berichten, pagina’s en gebruikers(gegevens) in bewaard. Alle wijzigingen die gemaakt worden, worden vervolgens naar deze database geschreven.
Om een database aan te maken dien je er achter te komen welk controlepaneel er gebruikt wordt onder jouw hostingaccount. In de meeste gevallen zal dit cPanel of DirectAdmin zijn. Kan je niet vinden welk controlepaneel jij gebruikt? Neem dan even contact op met je hostingpartij.
Heb je nog geen hosting voor jouw website? Zelf draaien wij onze website(s) op servers van Neostrada. Ze bieden pakketten aan vanaf €2,50 per maand, maar hebben ook speciale WordPress hosting. Hiermee is het o.a. mogelijk om WordPress met 1 klik te installeren.
We gaan er van uit dat je binnen jouw situatie gebruik maakt van DirectAdmin of cPanel. Heb je toch een andere controlepaneel dan is verschillen de stappen vaak niet zo ver van elkaar en moet je er aan de hand van deze handleiding ook nog uit kunnen komen.
Database aanmaken in cPanel
De logingegevens voor cPanel heb je vaak bij het afnemen van je hosting in de mail ontvangen. Kan je ze niet meer vinden? Vaak kan je hostingprovider deze voor je herstellen of opnieuw verzenden. Wanneer je eenmaal ingelogd bent zie je een aantal opties waar je uit kan kiezen. Je kiest hier voor “MySQL Database Wizard”.
Je kunt er ook voor kiezen om naar “MySQL Databases” te gaan. Dit proces is vrijwel hetzelfde alleen moet je zelf handmatig koppelingen maken wat weer extra foutgevoelig is.
Databasenaam
In de eerste stap wordt gevraagd naar een naam voor de database. Je ziet dat er voor je invoerveld al een deel ingevuld staat. Bijvoorbeeld test_, dit gedeelte dien is ook onderdeel van je databasenaam. Stel dat jij dus kiest voor “database” als databasenaam, dan is je databasenaam uiteindelijk “test_database”.
Het advies is om voor veiligheidsoverwegingen een naam te kiezen die niet té voor de hand liggend is. Je hoeft de gegevens als het goed is in de toekomst maar een keer in te vullen, dus kies iets veiligs.
Databasegebruiker en wachtwoord
Om te kunnen verbinden met jouw database heb je een gebruiker met een bijbehorend wachtwoord nodig. Deze kan je in deze stap aanmaken. Ook hier geld weer om een niet voor de hand liggende naam te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld niet iets dat gelijk is aan jouw websitenaam.
Voor het wachtwoord kan je het beste kiezen voor de ingebouwde “Password Generator” op de pagina. Deze maakt voor jou een automatisch gegenereerd wachtwoord.
Wanneer je het wachtwoord naar een veilige plek hebt gekopieerd kan je de checkbox aanvinken en de knop “Use Password” aanklikken. Vervolgens kan je met “Create user” de gebruiker daadwerkelijk aanmaken.
Databasegebruiker rechten instellen
Wanneer de gebruiker is aangemaakt krijg je een pagina voor je waar je de rechten voor jouw gebruiker in kunt stellen. Je kunt hier simpelweg kiezen voor “ALL PRIVILEGES” en op “Next step” drukken.
Je krijgt nu te zien dat je database is aangemaakt. Dit was alles!
Zorg dat je alle gegevens netjes hebt genoteerd. Deze gegevens heb je namelijk later nodig, wanneer we het wp-config.php bestand aan gaan passen. Je hebt nu als het goed is:
- Een database naam
- Een database gebruikersnaam
- Een database gebruikerswachtwoord
Het downloaden van WordPress
Je hebt je database aangemaakt. Het is nu tijd om de laatste versie van WordPress te downloaden. Als je de Nederlandse versie van WordPress wilt gebruiken, kan je deze downloaden via de Nederlandse WordPress site. Maak je liever gebruik van de Engelse versie, dan kan je gebruik maken van deze website.
Om het je nog makkelijker te maken kan je ook gebruik maken van deze rechtstreekse download link welke automatisch de laatste Nederlandse versie voor je download!
Je browser begint nu met het downloaden van het ZIP-bestand. Dit bestand kan je uitpakken met een programma zoals WinZip of WinRar. Weet je niet hoe dit werkt? Neem dan even een kijkje in dit artikel van Microsoft Support.
Wanneer je de map waar je bestand is uitgepakt opent, vind je een mapje genaamd “wordpress”. Hier gaan we een aantal dingen aanpassen.
Het wp-config.php bestand aanpassen
Als je het mapje “wordpress” hebt geopent zie je dat je helemaal geen bestand hebt dat wp-config.php heet. Je hebt wel een bestand dat “wp-config-sample.php” heet. Dit bestand mag je hernoemen naar “wp-config.php”, je haalt dus het “-sample” gedeelte uit de bestandsnaam.
Een php bestand is geen normaal tekstbestand, ondanks dat je gebruik kan maken van word of een andere tekstverwerker, raad ik je toch aan om een programma als Brackets te gebruiken. Deze zorgen er voor dat je code netter weergegeven wordt aan de hand van verschillende kleuren. Op deze manier blijft je code beter leesbaar en maak je minder snel fouten.
Open het wp-config.php bestand nu. In dit bestand kan je de belangrijkste gegevens voor je WordPress website invullen. Deze zorgt voor de verbinding tussen je website en de database.
Datatabasegegevens invullen
Nu je het bestand geopend hebt, is het tijd om je databasegegevens in te vullen. Deze vul je in bij “database_name_here”, “username_here” en “password_here”.
// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'elemen1b_testdb');
/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'elemen1b_dbuser');
/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'moeilijkwachtwoord');
/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');
Ter referentie kan je gebruik maken van de bovenstaande code. Hier heb ik de gegevens ingevuld die ik heb verkregen vanuit het aanmaken van de databasegegevens.
Je ziet hier ook een “DB_HOST” bij staan. In bijna alle gevallen kan je deze laten staan op de waarde die er al voor je ingevuld staat, namelijk “localhost”.
Unique Keys and Salts genereren
Iets verder in je wp-config.php bestand vind je een aantal regels die er zo uit zien:
define('AUTH_KEY', 'put your unique phrase here');
define('SECURE_AUTH_KEY', 'put your unique phrase here');
define('LOGGED_IN_KEY', 'put your unique phrase here');
define('NONCE_KEY', 'put your unique phrase here');
define('AUTH_SALT', 'put your unique phrase here');
define('SECURE_AUTH_SALT', 'put your unique phrase here');
define('LOGGED_IN_SALT', 'put your unique phrase here');
define('NONCE_SALT', 'put your unique phrase here');
Zoals je ziet geeft het bestand zelf al aan dat je er een “unique phrase”, ook wel “unieke regel” aan toe moet voegen. Deze regels worden gebruikt ter beveiliging van WordPress. Gelukkig hoef je niet zelf een boel rare regels in te vullen, een setje unieke salts kan je verkrijgen door naar https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/ te gaan. Vervolgens krijg je een aantal regels terug, welke je kunt kopieren en over de lege regels in je wp-config.php bestand kunt plakken. Je kunt nu het bestand opslaan.
WordPress via FTP uploaden naar jouw webhosting
Wanneer je de wijzigingen in je wp-config.php bestand gedaan hebt is het tijd om de bestanden te uploaden naar je webhosting. In de mail van je hostingprovider waar ook de login voor cPanel of DirectAdmin is meeverzonden, heb je waarschijnlijk ook gegevens ontvangen om verbinding te maken via FTP. Hier is echter wel een speciaal programma voor nodig.
Filezilla
Een voorbeeld van een zogenaamde FTP cliënt is FileZilla. Deze kan je downloaden en installeren via hun eigen website. Je bent er vrij in om een ander programma te gebruiken. De reden dat ik zelf FileZilla gebruik is omdat hij gratis is.
Dit programma zorgt er voor dat we onze bestanden vanaf onze computer naar het webhostingpakket kunnen uploaden.
Inloggen via FTP
Wanneer je FileZilla of een andere FTP cliënt geïnstalleerd hebt is het tijd om te gaan verbinden met je FTP server. Je hebt hiervoor een “Host”, “Gebruikersnaam” en “Wachtwoord” nodig. Wanneer je deze ingevuld hebt kan je op “Snelverbinden” klikken.
Als je nu succesvol verbonden bent zal je zien dat het venster een in 2 kolommen verdeeld is. De linkerkant staat voor de bestanden en mappen op je huidige pc of laptop, de rechterkant is de harde schrijf van je webhosting (de FTP server).
Aan de linkerkant open je de map waarin jouw uitgepakte WordPress bestanden staan. Aan de rechterkant ga je opzoek naar een folder die “public_html” heet. Als je deze niet gelijk ziet staan, dan kan het zijn dat je eerst een map moet openen met de naam van het domeinnaam waar je de WordPress installatie op wilt zetten.
Uploaden van de bestanden
Nu je beide mappen goed hebt staan is het tijd om de bestanden over te gaan zetten, ook wel uploaden genoemd. Selecteer alle bestanden en mappen (Ctrl + A) en sleep de bestanden naar de rechterkolom, waar je de public_html folder geopent hebt. Afhankelijk van de snelheid van je internet moet je nu wachten tot alle bestanden succesvol zijn geüpload. Je krijgt hier ook melding van.
WordPress installeren
Als alle bestanden succesvol zijn geüpload is het tijd voor de laatste stap in deze handleiding, het installeren van WordPress zelf. Dit doe je door het domein van je WordPress website te bezoeken. Als alles goed is gegaan zie je de volgende pagina voor je:
Op deze pagina dien je nog een aantal gegevens in te vullen alvorens je website klaar is voor gebruik.
Sitetitel
Hier vul je de naam van je website in. Hier kan je kort invullen waar de website over gaat, maar meest gebruikelijk is om je domeinnaam of bedrijfsnaam hier in te vullen.
Gebruikersgegevens
Om in te kunnen loggen in de wp-admin omgeving van je website moet je een administrator aanmaken. Zorg er voor dat je een moeilijk wachtwoord kiest, maar kies ook niet voor een te makkelijk wachtwoord. Een gebruikersnaam als admin of administrator is dan ook niet aan te raden. Controleer goed of het emailadres dat je in hebt gevuld goed is. Dit adres zal gebruikt worden om je op de hoogte te stellen van nieuws over je website (door bijvoorbeeld plugins die extra beveiliging bieden), maar wordt ook gebruikt om voor wachtwoordherstel.
Zoekmachine vindbaarheid
Wanneer je niet wilt dat je website gevonden wordt door zoekmachines, kan je deze optie aanvinken. Google en andere zoekmachines zullen jouw website dan niet indexeren. Je kan deze instellingen later nog aanpassen.
Klik vervolgens op de knop “WordPress installeren om de instellingen door te voeren en de installatie van WordPress af te ronden. Als alles goed is gegaan krijg je nu het volgende scherm voor je:
Gefeliciteerd! Je WordPress website is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Om direct aan de slag te gaan met je website dien je in te loggen aan de achterkant van je website. Ook wel de backend of het beheer genoemd.
Tip! Na installatie van je WordPress website is het handig om een aantal instellingen aan te passen. Lees hier de 11 belangrijke aanpassingen voor eerste gebruik.
WordPress beheer (WP-admin)
Wil je direct verder met de volgende stap in dit proces?