Als je een nieuwe WordPress website hebt opgezet en je gaat naar je plug-in overzicht is je misschien wel opgevallen dat daar standaard “Akismet” in het lijstje staat. Wat kan je er precies mee? Waarom zou je het actief maken op jouw website?
Inhoudsopgave
Wat is Akismet?
Akismet is een plug-in ontwikkeld door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Je zou het dus een officiële plug-in kunnen noemen. Het is ontwikkeld om reacties op jouw WordPress website te beoordelen op spam. Ze gebruiken hiervoor een algoritme dat steeds slimmer wordt omdat het op vele websites wordt gebruikt.
Als bijvoorbeeld een groot aantal websites hetzelfde bericht als spam markeert, dan zal Akismet later vanzelf begrijpen dat een bericht spam is en het automatisch als zodanig markeren.
Akismet heeft op het moment van schrijven al ruim 482 miljoen spamreacties geblokkeerd.
Waarom je Akismet zou moeten gebruiken
Op populaire websites kan het aantal reacties dat gemarkeerd is als spam al snel oplopen tot 85%. Dat betekend dat er op de 10 reacties maar 1 of 2 van echte bezoekers afkomstig is. Als je dit allemaal met de hand zou moeten gaan beoordelen is dat een erg tijdrovende taak waar niemand op zit te wachten. Akismet zorgt er voor dat deze taak ontnomen wordt, nog voor een reactie op moderatie wacht.
Hoe stel je Akismet in voor je WordPress website
Wanneer je Akismet nog niet in je plug-in overzicht ziet staan kan je een nieuwe plug-in toevoegen door op “nieuwe plugin” te klikken. Je kunt vervolgens zoeken naar Akismet.

Wanneer je de plug-in gevonden hebt kan je klikken op “Nu installeren”. Als de installatie klaar is kan je je de plug-in vervolgens activeren om hem daadwerkelijk actief te maken op je website.
Configureren van de Akismet plug-in
Als de plug-in actief is zal je een melding krijgen dat je Akismet eerst dient te configureren met je account. Deze melding ziet er als de onderstaande afbeelding. Krijg je deze melding nou niet, dan kan je de instellingen ook vinden onder “Instellingen -> Akismet Anti-Spam”.

Op deze pagina dien je Akismet te activeren met een nieuwe of een bestaande API sleutel. Er van uit gaande dat je nog geen API sleutel hebt klik je op de knop “Je API-sleutel” verkrijgen, om een nieuwe sleutel aan te maken.
Afhankelijk van jouw website kan je een prijs kiezen die bij jouw situatie past. In dit artikel ga ik er van uit dat je een persoonlijke blog probeert te voorzien van een Akismet sleutel, dan is de gratis versie toegestaan.

Door te klikken op “Get Personal” ga je door naar de volgende stap. Als je niet voor Akismet wilt betalen kan je het balkje aan de rechterkant naar links schuiven, zodat er €0 / year komt te staan.

Vervolgens dien je je naam, achternaam en URL van je website op te geven (waar je Akismet op wilt gaan gebruiken). Ga akkoord met alle voorwaarden door de checkboxes aan te vinken. Wanneer je alles correct ingevuld hebt kan je het afronden door op “continue with personal subscription” te drukken.
Als alles goed is gegaan krijg je in het volgende scherm je API key te zien. Deze kan je vervolgens eenvoudig knippen en plakken in het tekstveld op je website. Klik daarna op “Verbinden met API-sleutel” om de sleutel te gebruiken.

Als alles goed is gegaan krijg je nog een aantal instellingen te zien. Deze staan in de meeste gevallen al goed en hoef je niks aan te doen. Akismet gaat vanaf nu spam voor je tegen houden.
Als je website een tijdje actief is kan je nog eens een blik werpen op deze pagina om te kijken hoeveel spam de plug-in al voor je heeft tegen gehouden. Hier een voorbeeld van een andere website die ik heb, waar sinds april 2019 Akismet op actief is.

Het lijkt misschien niet veel, maar na de installatie van de plug-in heb ik er verder niks meer voor hoeven doen en heb ik toch 47 minuten bespaard. In die tijd heb ik dit artikel voor jou kunnen schrijven, zodat jij op jouw beurt ook weer tijd kan besparen voor andere dingen die wel belangrijk zijn.