Wat is een Custom Post Type in WordPress?

Alle soorten content die jij voor je website schrijft worden opgeslagen in de database. Om onderscheid te maken in het soort bericht, wordt er een post type meegegeven.

Standaard bevat WordPress 2 belangrijke post types, namelijk bericht (post) en pagina (page). Deze types hebben beide hun unieke eigenschappen, zoals je kunt lezen in de links hier boven.

De rest van dit artikel is wat technisch. Wees niet bang als je het niet helemaal volgt, ondanks dat op de gemiddelde website de standaard post types voldoende zijn is het wel goed om te lezen hoe het precies in elkaar steekt.

Het kan voorkomen dat je voor jouw website een ander post type wilt dan de standaard aanwezige varianten die WordPress al kent. In dat geval is het mogelijk om een Custom Post Type toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld een website waar je reviews op bij wilt houden? Dan is een custom post type genaamd “reviews” een stuk overzichtelijker dan een bericht dat in de categorie “reviews” staat.

Zo kan je in een custom post type ook zogenaamde taxonomies registreren. Dit zijn eigenschappen die je mee kan geven aan je custom post type. In het geval van bericht (post) is dit bijvoorbeeld een categorie of een tag. Bij bijvoorbeeld een review zou dit score, beoordelaar of productnaam kunnen zijn.

Waarom zou je een Custom Post Type moeten gebruiken?

Voornamelijk om het overzicht binnen je website te behouden. Berichttypes staan niet door elkaar heen en kunnen op deze manier ook eenvoudig teruggevonden en beheerd worden.

Hoe worden Custom Post Types gemaakt?

Je hebt misschien wel eens een thema of plug-in geïnstalleerd waardoor je in je menu een extra onderdeel bij kreeg. Denk bijvoorbeeld aan “Gallery” of “Testemonials” om maar een voorbeeld te noemen. Het is dus mogelijk om via code in een plug-in of thema een custom post toe te voegen.

Kan ik zelf ook een Custom Post Type maken?

Geen ervaring met programmeren? Bespaar jezelf frustraties, tijd en mogelijke fouten. Laat je wens uitvoeren door een programmeur die verstand van zaken heeft.

Het maken van een Custom Post Type is best een technisch verhaal. Als je zelf nog weinig ervaring hebt met programmeren dan zal ik je altijd aanraden om je wens neer te leggen bij een ontwikkelaar. Aangezien jij nu weet hoe Custom Post Types in elkaar zitten kan je hem of haar goed uitleggen wat je behoeften zijn. Een ontwikkelaar heeft niet veel tijd nodig om een Custom Post Type aan een thema toe te voegen. Afhankelijk van je thema is dit een klusje dat binnen 2 uur klaar kan zijn.

Wil je toch zelf aan de slag met het maken van een Custom Post Type, maar heb je geen programmeerkennis, dan raad ik je aan om te kijken naar een plug-in als Custom Post Type UI.